Ostramondo

Ostramondo: Heel de wereld in ons dorp!

Midden augustus vindt in ons dorp het evenement ‘Ostramondo’ plaats. Dit is een fantastisch feest waarop mensen uit verschillende culturen zes dagen lang optredens verzorgen. Het feest wordt georganiseerd door een groep plaatselijke ondernemers aangevuld met een enorm aantal enthousiaste vrijwilligers. Op het festijn komen iedere avond honderden mensen af en er heerst op deze mooie zomeravonden in augustus dan ook altijd een gezellige sfeer.

Je kunt geheel gratis kijken en luisteren naar een show met percussie en dans uit bijvoorbeeld Afrika, Spanje, Turkije, Mexico en Moldavië, maar ook de Can Can uit Parijs staat op het programma. Verder zie je spectaculaire shows met goochelaars, vuurspuwers en zwaardvechters. Indrukwekkend was dit jaar een groep uit Nieuw Zeeland, die een geweldige uitvoering gaf van de Haka. Verder is er ruimte voor zangers en zangeressen van klassieke muziek of Italiaanse hits af en toe aangevuld met een aandoenlijk kinderkoortje.

Voor het gastronomische gedeelte is Massimo één van de drijvende krachten. Hij is de eigenaar van het geweldige restaurant Montebodio en de weergaloze pasticceria Golosamente. Tijdens de optredens kun je hierdoor genieten van een breed scala aan internationale gerechten en drankjes uit bijvoorbeeld Korea, Griekenland, Mexico, Ethiopie, Thailand, Duitsland, Argentinië en Servië. Natuurlijk kun je ook Italiaanse specialiteiten kiezen.

Voor dit feest wordt het centrale plein voor het gemeentehuis door de vrijwilligers binnen een dag omgetoverd in een feestterrein met een groot podium en met lange banken en tafels, zoals je dat van Duitse bierfeesten wel kent. Deze voorbereidingen van het evenement zijn al een bezienswaardigheid op zich. Met grote precisie wordt alles in hoog tempo op zijn plaats gezet. Iedereen, jong en oud, helpt mee. Bar Teatro is tijdens de aperitivo voor ons de juiste plek om te genieten van dit schouwspel en van de artiesten die samen met de presentator hun soundchecks doen.

In de loop van de avond openen de stands en komen de heerlijke geuren van het eten op je af als je door de corso Mazzini naar de Piazza dei Martiri loopt. Op de menukaarten die op meerdere plekken hangen kun je je keuze maken. Vervolgens haal je bij de kassa de bijpassende bonnetjes en haal je het gerecht van je keuze op bij één van de stands waar alles ter plekke vers wordt klaargemaakt. Dorpsgenoten helpen bij het bereiden en uitserveren van de maaltijden of verrichten andere hand- en spandiensten zoals het afruimen en schoonmaken van tafels. Rond half tien begint meestal de show die vervolgens tot in de nachtelijke uren doorgaat. Iedere avond wordt afgesloten door een dj die er voor zorgt dat er nog tot diep in de nacht kan worden gedanst.

Inmiddels is het feest zo populair geworden dat er zelfs echte Ostramondo gadgets verkocht worden zoals schorten, T-shirts en bierglazen met opdruk. Ostramondo is ontstaan uit het ‘Festa della birra’ en daardoor vloeit ook nu het bier nog rijkelijk op deze avonden. Dit bier komt uit Duitsland en wordt vanuit een sfeervolle biertent getapt door Heinz. De naam verraad al waar zijn roots liggen en samen met zijn Italiaanse vrijwilligers brult hij tijdens de pauzes in het programma regelmatig zijn ‘Zicke, zacke, zicke, zacke! Hoi, hoi, hoi’ zoals op het Oktoberfest in München.

Een andere internationale specialiteit vormen de cocktails zoals Moscow Mule, Punch Cubano en Jamaican Mojito met als hoogtepunt dit jaar de ‘Max Verstappen Cocktail’ bedacht door een Italiaanse fan van onze landgenoot.

Onze buren maken ook deel uit van het team van vrijwilligers. Op de slotavond besluiten we samen met onze buurman mee te gaan helpen met  opruimen. Dit wordt zeer op prijs gesteld. Direct worden we in het team opgenomen en  besluiten we de avond op de afterparty in de biertent van Heinz. We spreken af dat we volgend jaar in het kader van onze ‘inburgering’ zeker als vrijwilliger mee willen doen. Een extra motivatie voor ons is dat de opbrengst van Ostramondo volledig ten goede komt aan de basisscholen in het dorp. Er wordt schoolmateriaal van gekocht en er worden lokalen mee ingericht. Een prachtig voorbeeld van de gemeenschapszin die hier gelukkig nog sterk aanwezig is.

Ostramondo is een feest voor jong en oud dat je dus zeker niet mag missen als je in augustus in Le Marche bent!